Hva koster det å ha en egen hest?

cost-1174923_640Dersom du skulle være av dem som vurderer å kjøpe deg en egen hest, så er det flere hensyn å ta når du setter opp regnestykket. Selve kjøpesummen er gjerne høy i seg selv, men siden dette er en sum du bare betaler en gang, så er den nok overkommelig for de fleste hesteinteresserte – med mindre du tenker på å investere i en prisbelønt avlslinje. Det aller viktigste å finne ut av er om de løpende utgiftene passer for din lommebok.

Stallplass

For å få med alt i regnestykket, er det først og fremst viktig å vite hvor hesten skal være. Har du egen stall er dette ganske enkelt, ettersom du allerede vet hvor mye denne plassen koster i året eller hvor mye du taper på å ikke få leid ut plassen lenger. Må du leie en stallplass, bør du tenke over plasseringen – transport til og fra kan koste mye i lengden – og vurdere prisene alt etter hva du forventer av en stallplass. Forventer du hjelp til stell og trening, vil dette koste deg mer enn om du trener hesten selv. Noen utleiestaller som har god plass, tilbyr også hestene å beite ute, noe som kan være en god bonus. Prisene på stallplass varierer alt etter hvor du er i landet, og hva du ønsker skal være inkludert i prisen. For å finne en god stallplass til hesten din, kan du ta en kikk på finn.no eller på interessesidene for hest, som forbundssider eller for eksempel på hest.no. Prisene varierer gjerne fra 1.500 til 3.500 kroner per måned, men prisen kan bli vesentlig høyere med tilleggstjenester.

Fôr

Mange utleiestaller sier at ’hesten settes på fôr’, som betyr at hestene blir matet. Det er viktig å finne ut om høyet og beitet er inkludert i leieprisen eller om dette koster ekstra. For hesten sin skyld er det viktig å passe på at fôret som eventuelt er inkludert, har den kvaliteten du vil ha.

Utstyr

Skal du ha hest, må du ha utstyr også. Utstyret er ikke en løpende kostnad, men det må gjerne erstattes når du har slitt det ut, så det er ikke akkurat en engangssum heller. Du kan gjerne kjøpe alt nytt hos nærmeste utstyrsforhandler, men det er mye å spare på å kjøpe noe av utstyret brukt. Sett opp en liste over hva du må ha, og finn ut hva som må/bør være nytt (beskyttelsesutstyr/hjelm, for eksempel) og hva som kan kjøpes brukt. Det kan lønne seg.

Forsikringer

Hesten må helst forsikres og her varierer prisene på premiene alt etter hva slags hest du har tenkt til å kjøpe. Kjøper du en hingst, vil du måtte betale mer i forsikringspremie i året enn om du kjøper en hoppe eller en vallak. En konkurransehest har mye høyere premie enn en vanlig turhest, ettersom konkurransehester gjerne har litt høyere risiko. Premien kan også variere mye mellom de forskjellige forsikringsselskapene, så her er det viktig å undersøke nøye før du tar et valg.

Veterinær og hovslager

Sist, men absolutt ikke minst, så er det viktig å ha en buffer til veterinærutgifter. En frisk hest trenger vaksine, tannrasp og sjekk, som kommer opp i rundt kr 4.000-5.000 kroner i året. Men er du uheldig og hesten blir skadet eller syk, må du beregne større utgifter på denne posten i regnestykket, selv om du har forsikring. Under posten for veterinær og stell som du ikke gjør selv, kan du ta med hovslager. Hovslageren skor hester, som er meget viktig for hestens velvære. Valg av hovslager kan ha mye å si for hvordan hesten din har det, så det er viktig å velge en som kjenner sitt fag og har et godt lag med dyrene. Du må nok regne med å bruke rundt kr 1.000-1.500 per skoing.

Så, hva koster det da til sammen å ha hest? Her er det mange poster å ta hensyn til, og mye avhenger av hvor du bor og hvilke priser som er vanlig i ditt område. Mange sier at det å ha hest koster skjorta. Det finnes derimot mange ting vi har nevnt som kan dra prisen ned litt, men når du har regnet sammen vil du fremdeles se at sluttsummen er høy, både for engangssummene og års-utgiftene. Det koster å ha hest, så enkelt er det.

Privacy Policy