Islandshesten

wild-horse-838753_640Det er lett å like islandshesten, denne vesle hesten som er så sterk at selv med dens begrensede størrelse kan den bære et fullvoksent menneske. For islandshesten er ikke bare en liten, vakker hest – den er også en sterk og pålitelig arbeidshest.

Islandshesten stammer fra de hestene som ble med til Island, da Island ble bosatt på 800-tallet. Hestene kom sammen med innflytterne fra Vestlandet og De britiske øyene. Det som er det helt spesielle med denne avlslinjen er at det siden den gang ikke har blitt importert flere hester til Island etter dette – og de har faktisk også et forbud mot import. Forbudet ble innført i 1882, og selv hester som kun har vært på utstilling i utlandet får aldri lov til å returnere til øya – ikke engang de som blir premierte. Vi kan altså garantere at islandshestene som finnes i dag er direkte etterkommere etter hestene som vikingene hadde. Og det er kanskje derfor at islandshesten ligger så nært hjertene våre her i Norge. Det at rasen stammer fra vikingene gjør at disse små, tøffe hestene gjerne blir kalt gudenes hester. Dette er én grunn til at denne hesterasen er så populær, men alle de gode egenskapene rasen har er ikke å legge til side. For dette er en rolig, stødig og sosial hesterase.

Gode egenskaper

Og islandshesten har mange av de egenskapene vi ser etter hos en hest. Ikke la det at den er liten lure deg – den er sterkere enn du tror og bærer lett et fullvoksent menneske på langtur, og de kan trekke tung last. Kanskje har sagaøya Island gjort hesten enda mer hardfør og sterk, eller kanskje har isolasjonen bare bevart disse egenskapene gjennom århundrene. Hesten fra denne værharde øya kan i alle fall brukes til det meste, og den fungerer like godt som konkurransehest, vanlig ridehest og trekkhest.

Skal du trene opp en islandshest må du beregne å ta deg god tid. Det tar noen år før islandshesten er ferdig utviklet og klar for å rides inn, men hesten lever såpass lenge at den likevel kan være til glede og nytte i 15-20 år. Islandshesten kan lære seg å beherske alle gangarter: pass, galopp, tølt, trav og skritt.

Hesterasen kom tilbake til Norge med båt i 1959, og siden den gang har interessen for hesten bare økt. Nå har vi hele 34 lokallag fordelt utover landet. Hestenes stamtavle følges nøye, og avl blir rapportert inn til et globalt register. Der kan du blant annet finne ut at det ble født 10 614 føll av islandshester i 2013 verden over.

Kort fortalt

Du kan finne islandshester med de vakreste fargekombinasjoner. Hesten er et nasjonalt symbol på Island og trekker turister til sagaøya, akkurat slik midnattssolen trekker turister nordover i Norge. Det er egentlig ikke så rart, for å oppleve Island på denne måten er en opplevelse for livet. Islandshesten er et sosialt flokkdyr, og trives best sammen med flere hester. På Island har de sikret dette ved å påby at det alltid skal være minst to hester i samme stall. Her i Norge er ikke dette påbudt, men ansvarlige hesteeiere er klar over de sosiale egenskapene, og sørger gjerne for at hesten ikke er alene. Hesten er anvendelig, og egner seg godt til å vise frem også Norge for turistene, så her er rasen mye brukt til ridekurs og rideleirer. Både størrelsen og gemyttet passer svært godt til barn og ungdom når de skal lære seg å ri. Den snille hesten med de norske røttene blir gjerne også en god venn for de unge hesteentusiastene. Er du rolig og avslappet i møtet med hesten, er ikke veien til den gode opplevelsen lang for verken deg eller hesten.

Privacy Policy