Lei stallplass

decorative-1458413_640Mangler du et sted for hesten din, kan den beste løsningen være å leie plass i en stall. Da er stalleier ansvarlig for at både stall, uteområdet og eventuelt uteboksen er i god stand, og du slipper å tenke på alt vedlikeholdet som trengs.

Hvorfor leie stallplass?

Det kan være mange grunner til å ønske å leie stallplass. Kanskje vil du at hesten din skal få være sammen med andre hester, eller kanskje du trenger avlasting i en periode. Det er også noen ganger at man vil ha hest, men ikke har stall. Årsakene kan være like mange som det er hester og hesteeiere, men uansett hva som er din grunn, er det lurt å stille noen krav både til stallen og til stalleier før du plasserer hesten din der.

Det daglige stell

Leier du stallplass for hesten din, er det viktig at både stallen og hesten blir stelt når det trengs, og at det finnes gode rutiner på dette. Noen stalleiere har leid inn folk som gjør dette for seg, mens hos andre staller er dette rutinearbeidet basert på dugnad eller på at du gjør det selv. Dette gjelder også for fôring av hesten: Noen steder tar stalleier seg av dette, mens andre steder skifter hesteeierne på å fôre hestene sine selv. Finn ut hva som passer din timeplan og dine forventninger før du bestemmer deg. Mye av det koselige med å ha hest, ligger nok kanskje også i det daglige stellet.

Uteområdet

En annen ting som er viktig både for deg og for hesten din, er uteområdet. Kan hesten gå ut selv når den vil? Har de bestemte tider for lufting? Får den utetid i en boks eller i en større inngjerding? Uteområdet og utetid kan være viktig for hesten din, men da må du også tenke på om hesten får nok trening. Treningen gjøres gjerne utendørs, og kan da også tas med i utetiden som hesten får. Er det du som trener hesten, eller sørger stalleier for at hestene blir ridd daglig? Dette kan også være viktig å merke seg i forhold til timeplanen din, og hva du forventer deg å betale for.

Sosialt samvær for både hest og eier

Det fineste med å leie en stallplass er det sosiale både for hestene og for menneskene. Du blir kjent med både stalleier og de andre hesteeierne, og kan dermed både få og gi gode tips og råd. Kanskje er du så heldig at dere utfyller hverandres kunnskap, slik at dere alle lærer mer av hverandre. Ellers kan dere jo dele gleden av å feie eller ta inn en rundball med høy sammen. Man kan også få litt kjedelige, hverdagslige ting til å bli mer gøy ved å gjøre det sammen – som å feie stallen eller ta inn en høyball sammen. Som oss mennesker, er også hester sosiale av seg. Derfor er det flott for hestene å dele stall med hverandre, slik at de føler et fellesskap og en tilhørighet.

Turstier

En annen faktor som kan virke inn på ditt valg av stall, kan jo også være turstiene rundt stall og uteområdet. Er det flere gode turstier å ri på? Kanskje holder det også med bare én, dersom den er bra og variert? Noen stalleiere har også egne innhegninger for galopptrening. Alt dette er viktig, og bestemmes av hva du skal gjøre med hesten og hvorfor du har hest. Har du skaffet deg en hest som du vil konkurrere med, trenger du jo tilgang til flere treningssteder enn om du har skaffet deg en hest for kosen og hyggens skyld. Uansett vil hesten behøve regelmessig trening for å ha det bra. Og det er jo nettopp det som er målet både for deg som hesteeier og for stalleier – nemlig at hesten skal ha det bra.

Privacy Policy