Ridekurs

horse-1139142_640Den beste måten å lære seg å ri på, er å melde seg på et ridekurs. Da lærer du alt fra det helt grunnleggende til det mer avanserte, alt etter hvilket nivå du befinner deg på ved påmelding.

Grunnsteinen til enhver rytter

Aller først vil du lære å kommunisere med hesten. Hesten leser deg og dine følelser, og det er derfor viktig at du lærer å slappe av sammen med den, og at det blir like naturlig for deg å sitte oppe på hesten som det er for deg å sitte på en stol. Dette kommer av seg selv for de aller fleste, etter litt tid på hesteryggen. Når du mestrer dette, er du klar for å lære hvordan du skal formidle kommandoer til hesten på en slik måte at den forstår deg. Du må lære hvordan du skal be hesten om å gå, stoppe og fortsette, eller om hesten skal svinge. Dette høres helt sikkert enkelt nok ut, men akkurat denne grunnleggende treningen krever at du er både tydelig og klar, samtidig som at du behersker å sitte rolig og stødig på hesten.

Skritt, trav og galopp

Mestrer du disse grunnleggende teknikkene, kan du begynne å rette deg mot litt mer utfordrende gangarter. Men det neste du må gjennom er å utvikle god teknikk for den enklest gangen – skritting. Når du har dette inne, kan du bli med på ridekurs der du lærer å trave med hesten. Mestrer du trav, lettridning og har lært deg å sitte riktig på hesten, nærmer du deg å være klar for galopp, som vanligvis er målet for en ny rytter. Viktige deler av denne treningen er å lære overgang til galopp fra trav, og å kunne se forskjell på venstre og høyre galopp. Du skal også kunne sitte ned under trav. På veien mot å bli en erfaren rytter er det viktig at du lytter nøye til mer erfarne ryttere og gode ridelærere. De kan hjelpe deg på veien, og kan hjelpe deg til å avgjøre om du er klar for det neste steget eller ikke.

Pass og tølt

Når du lærer å ri på en islandshest har du muligheten til å lære mer enn bare skritt, trav og galopp. Islandshester kan nemlig også mestre pass og tølt. Pass og tølt er gangarter som er populære blant de fleste ryttere, fordi begge disse stilene er spesielt behagelige for rytteren. Under utførelsen av begge disse gangartene beveger hesten seg på en slik måte at rytteren sitter jevnere og bedre på turen. Pass og tølt er gangarter som er mye brukt i militær forbindelse, fordi de er både ryddige og vakre å se på. Det er ganske så stilig å se på når hesten beveger benene på samme side samtidig, og enda flottere når den beveger seg i takt med de andre hestene.

God og erfaren rytter

Det beste utgangspunktet for å kunne utvikle deg til en god og erfaren rytter, er altså at du klarer å slappe av og er tålmodig med hesten. I tillegg er det viktig at du klarer å få kontakt med hesten din, og er både klar og tydelig overfor hesten, og oppmerksom på omgivelsene. Hesten vil alltid lese deg og ditt kroppsspråk, selv når du har blitt en erfaren rytter. På grunn av dette er det mange som sier at det å lære seg å ri kan hjelpe deg til å bli bedre kjent med deg selv og ditt eget kroppsspråk. Det er nok dette entusiaster mener når de sier at når du dyrker din hesteinteresse, så utvikler du også den empatiske delen av deg selv. Men aller først er det nok lurt å melde seg på et ridekurs, slik at du får en gradvis innføring i denne spennende aktiviteten.

Privacy Policy